Puiul cu bame este o lucrare gastronomică de mare ținută. Corpolența bățoasă a fructului de gală și fătoșenia lui crudă nu ar putea fi ținute în prim planul simfoniei gusturilor, dacă nu ar activa în consonanță soliștii roșii, pătrunejii bărboși și bagheta dirijorului.

Ingrediente pentru 4 porții:

600 gr carne de pui
500 gr bame
100 gr ceapă
50 gr unt
300 gr roșii
100 ml vin alb
1/2 legătură de pătrunjel
50 ml ulei
50 ml oțet
15 gr sare

Bamele se spală foarte bine, apoi se opresc cu un litru de apă clocotită, în care s-a adăugat oțet. Se lasă 10-15 minute și apoi se limpezesc cu multă apă rece.

Carnea de pui se taie în bucăți potrivite, care se pun într-o cratiță cu ulei, se acoperă și se lasă la foc mic, până când se rumenește. Bucățile de carne se întorc din când în când, pentru a se rumeni pe toate părțile.

Se adaugă atâta apă cât să acopere carnea și apoi se lasă să fiarbă la foc mic. Atunci când carnea este aproape fiartă, se adaugă ceapa tăiată julien, bamele, pătrunjelul, sarea, roșiile tăiate și vinul.

Se continuă fierberea la cuptor, până când sosul scade suficient. Preparatul se servește cald, ornat după preferință.

Timp de preparare: 15 min
Timp de gătit: 60 min
Valoarea nutritivă pentru o porție: cca 485 calorii

Dacă bamele sunt mai bătrâne, este indicat să se fiarbă mai bine la început, să se arunce prima apă și să se pună din nou în apă clocotită, pentru alte câteva minute.