Într-o zi, prin asfințit, un pui naiv a-ndrăznit, să se creadă în putere, a prădat stupul cu miere. El își luă de ajutor, praz, smântână, vinișor, un strop de oțet de mere, ce venit-au cu plăcere. Roiul, cum de l-a zărit, c-a intrat, l-a copleșit. Socoteală nu-i mai cere. Mi l-au tăvălit prin miere.

Ingrediente pentru 4 porții:

600 gr piept de pui
400 gr praz
50 gr unt
100 gr smântână
50 ml oțet de mere
30 gr muștar iute
50 gr miere
100 ml vin alb
20 gr sare
10 gr bază pentru mâncăruri
1 gr piper
1 gr nucșoară

Prazul se curăță și se taie intele. Pieptul de pui se taie în două, se întinde ca pentru friptură, se condimentează cu sare și piper și se unge cu muștar.

Prazul se călăește în circa 25 gr unt topit până devine sticlos. Apoi se stinge cu vin, se adaugă smântână și se condimentează cu sare, piper și nucșoară. Se mai fierbe la for mic circa 5 minute.

Baza pentru mâncăruri se dizolvă în 300 ml apă și se pune în tigaie, după care se adaugă mierea, oțetul de mere și se lasă să cadă cam o treime. Se adaugă apoi puțin unt, se amestecă bine și se îndepărtează de pe flacără.

Timp de preparare: 10 min
Timpul de gătit: 20 min
Valori nutritive pentru o porție: cca 415 calorii

Pentru ca fripturile să se rumenească, iar muștarul să rămână lipit de carne, este indicat ca acesta să treacă întâi prin puțină făină.